SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Orhan Kemal'in evi bakımsızlıktan yıkılmak üzere...           (gösterim sayısı: 2.603)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

37 kere teşekkür etti.
53 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 24.01.2020- 07:34


Orhan Kemal'in evi bakımsızlıktan yıkılmak üzere

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Orhan Kemal’in 1954-1966 yılları arasında yaşadığı İstanbul Fatih Cibali'deki evi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Resim Ekleme
Orhan Kemal; “Müfettişler Müfettişi”, “Evlerden Biri”, “Sokakların Çocuğu” ve “Suçlu” gibi birçok önemli eserini, 12 yıl boyunca oturduğu Fatih’teki evinde yazdı. Bugün ise 'Yazar Orhan Kemal Sokağı'nda bulunan tarihi ev, bakımsızlıktan yıkılmak üzere.



ÖĞÜTÇÜ: ÇOCUK KÜTÜPHANESİ OLSUN
Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, Fatih Cibali’deki bu evde doğdu. Öğütçü’nün daktilo başındaki babasının kucağında olduğu siyah beyaz fotoğraf da bu evde kaydedildi. Öğütçü, 9 yaşına kadar bu evde yaşadı. Cumhuriyet TV’ye konuşan Işık Öğütçü, "Önce bir dernek tabela koydu, sonra birileri tabelayı söktü. Fatih Belediyesi yeniden tabela astı, onu da söküp attılar” dedi. Kurumların ve belediyenin bir an önce evin durumuna bir çözüm bulmasını isteyen Öğütçü, “Buranın çocuk kütüphanesi olmasını istiyorum” ifadesini kullandı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1715991/orhan-kemalin-evi-bakimsizliktan-yikilmak-uzere.html



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

53 kere teşekkür edildi.
37 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 27.01.2020- 08:12


Bir büyük yazarımızın yaşamının bir kesimini geçirdiği ve önemli eserler ürettiği bir dönemi geçirdiği evin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalması gerçekten üzücü. Değerlerimize sahip çıkamama gibi bir özelliğimiz zaten var ama, toplumda duyarlı kesimlerin ve kurumların olduğunu inanmak istiyor insan. Bu röportajdan sonra iki CHP milletvekilin bölgeye gittiği, inceleme yaptığı ve sonuçta belediyenin (İBB'nin) konuyla ilgilendiği ihaberi de gazetelere yansıdı. Umarım öyledir. Bu arada yeri gelmişken bir konuya da değinmekte yarar var. Bu ''yıkılma tehlikesiyle'' karşı karşıya olan evin içinde ''birileri'' yaşıyor. Belki çoluk çocuk bir veya birkaç aile -habere göre- burada yaşamlarını sürdürüyor. Hem yıkılma tehlikesi var ve hem de içlerinde oturan ve yaşamlarını sürdürmek zorunda olan insanlar! Normal bir şey mi bu? Bir sosyal devlette böyle bir şey olabilir mi? Olmalı mı?

Bu düzen insanı sömürüyle karşı karşıya bıraktığı, insana değer vermediği , insanı insan olmaktan çıkardığı, ve insana yakışır olana yabancılaştırdığı için...- ah, sosyalizm!

''Neyse'', deyip devam edelim.

Bu haber beni inanılmaz etkilemişti. Nedeni sadece Orhan Kemal'in bir dönem yaşadığı evin bakımsızlık ve ilgisizlikten zamana karşı direnemediği değil elbet. Buralar, yani Cibali, yani bir dönem Tekel Sigara Farbrikası, yani tam da buralar...-benin çocukluğumu, ilk gençliğimi ve hatta gençliğimin önemli bir bölümünü yaşadığım yerler. İlk buralarda oyunlar oynadım, at arabalarının arkasına takılmaya çalıştım, ilk buralarda aşık oldum, ilk siyasi tartışmalar ve eylemlerimiz de buralardaydı ve ilk ve de son meydan dayağını da buralarda faşist bir jandarma çavuşundan yemiştim. 12 Eylül faşizminin ülkenin her yanına olduğu gibi buralara da yansıyış biçimini saymazsak güzel günlerdi. hatırladıkça kıpır kıpır oluyor içim. Geçip gittiler, geride kaldılar ve her geçip giden ve geride kalan hemen her şey gibi hatırlandığında sadece bir garip özleme ve hüzne yol açıyor.

Cibali, Aykapı, Küçük Mustafa Paşa, Fener ve hatta Balat   orta halli, hatta yoksul sayılabilecek semtlerdi o zamanlar. Ama o zamanın yoksulluğuyla bu zamanın yoksulluğu o kadar farklı ki... Kapitalist tüketim toplumu yerleşik hale geldiğinde belki evlerimizin içi daha zenginleşir gibi oluyordu ama gerçekteyse eve her giren eşya bizleri daha bir yoksullaştırıyor ve yalnızlaştırıyordu. Kapitalizm böyle bir düzen, böyle bir işlevi var. Marks'ın dediği gibi bu düzende ne kadar çok şey üretiyorsan o kadar yoksullaşıyorsun. Aynen öyleydi ve yaşayarak öğrenmiştik, öğreniyorduk.

Orhan Kemal'in evi bir vesile oldu.
Zaman zaman değiniriz.



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör BHÇ'de ışıktan madde yaratıldı... melnur 1 1478 21.06.2021- 03:25
Konu Klasör Bilimsel sosyalizme dair ya da ''Cin şişeden çıktıktan sonra''.. melnur 1 1314 07.07.2022- 05:45
Konu Klasör Kamuoyu anketlerine soldan bakış ve TİP konusu... melnur 0 1124 14.10.2021- 08:15
Konu Klasör Kendiliğindenlik, kendiliğinden bakışıyla aşılamaz... melnur 0 279 05.07.2024- 06:00
Konu Klasör Frankfurt Okulu’na ve Temel Önermelerine Eleştirel Bir Bakış... melnur 0 899 10.01.2022- 02:48
Etiketler   Orhan,   Kemalin,   evi,   bakımsızlıktan,   yıkılmak,   üzere.
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS