Millet İttifakına bir destek vermeyeceğiz ama oy verme günü oyumuzu Erdoğan'a karşı kullanacağız.
Konu hakkında en son böyle söylemiş, K. Okuyan. Sağını solunu, önünü arkasını doldurmaya çalışmış ama söylediklerinin özü bu. ''Cumhurbaşkanlığı referandumunda Erdoğan'a karşı Millet İttifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu2nu destekleyeceğiz.'' Böye. Daha baştan söylenmeliydi, daha baştan gereksiz yere üye ve sempatizanlarını koşullamayacak, yanlış yönlendirmeyecekti.
Bir de meclis seçiminde sosyalist partilerin bir ve ortaklaşarak, ittifak kurarak seçime girmelerinden ve böylece bir enerji yaratarak barajı geçecekleri iddiasında bulunuyor. Buna da katılmıyorum. Bu seçim bir şekilde Erdoğan'ın iktidardan tasfiye seçimidir. Parlamentoya girmek de önemliyse, ki hiç kuşkum yok, doğru bir saptamadır, bunun için sadece sosyalistlerin çabası yeterli gelmiyorsa sosyal demokrasi veya devrimci demokrasiyle ortaklaşılarak da yapılabilir. Solun bu dönemde bir araya gelerek barajı aşabileceği görüşü bence çok fazla hayalidir. Gerçeği yansıtmamakta ve fazlaca ''başka şeyler'' kapsamaktadır. ( Ayrı bir başlık altında detaylandırılabilir.)
Sonuçta Kemal Okuyan'ın (TKP'nin) merkezinde olduğu bir seçim süreciyle Erkan Baş'ın (TİP'in) baştan beri sürdürdüğü seçim siyasetinin toplumsal alanda nasıl bir karşılık bulduğunu ölçmemize yarayan bir yapılanmayla parlamento seçimıne girilmeli, en azından yorumlayabilmek ve bir fikir sahibi olabilmek için. Çok değil, şunun şurasında 64 gün kaldı.
Bir iki konu var; Kemal Okuyan'ın yani TKP'nin, bu iki konudaki siyasi pozisyonu ve açıklamaları bana hiç doğru gelmiyor. Bunlardan birincisini burada sürekli açıklamaya çalıştım. Dinci faşizmin iktidarda olduğu, muktedir hale geldiği ve belki de son bir hamleyle, son bir seçimle bu durumu sürekli hale getireceği, mutlak kılacağı bir nesnel gerçeklikte hiçbir sosyalist, komünist, demokrat, ilerici vb. kişi ve grup-partiler bu gerçekliğe gözlerini kapayamaz. K.Okuyan'ın (TKP) İBB seçimlerinden bu yana genel tavrının hep yanlışlığından söz ettim. Yanlıştı. Önce bir sosyalist partiye yakışmayan bir siyasi tutumdu ve ayrıca bu yanlışlığı yine yanlış gerekçelerle savunmaya çalıştığı için üye ve sempatizanlarını yanlış koşulluyordu. Öyle de, şimdilerde durumu kurtarmak için ''Kılıçdaroğlu'na desteğimiz yok, Erdoğan'a kazandıracak bir tutum almayacağız'' şeklinde garip bir tutum aldılar. Üye ve sempatizanlar önce bir şaşırdı ve sonra kimisi tepki gösterdi kimisi ise ne söyleyeceğini bilemez hale geldi. Yararı ne, kocaman bir hiç, zararı ne bir yığın...
İkinci bir konu var, bu kez ''sosyalistler ortaklaşmalı ve parlamento seçimlernde barajı aşabiliriz'' diyor. Yani, Kemal Okuyan'ın genel duruşunu benimsiyorum, yanlış değil ama bu şapkadan tavşa çıkarma gereksizliği beni sürekli şaşırtıyor. Hiç olmayacak konularda yapılmaması gereken açıklamalarda bulunarak o tarihsel kimliğe TKP adına da zarar veriyor.
Sosyalistler zaten belli bir siyaset doğrultusunda ortaklaşmışlar. TİP ve EMEP Emek ve Özgürlük ittifakında, TKP ve SOLparti de Sol güçler ittifakında. Durum böyleyken bu neyin çağrısı? Deprem bölgesindeki duygusal etkileşimlerin seçimde oy patlamasına neden olacağı ve sosyalistlerin baraj sorununu ortadan kaldırabileceğine nasıl inanılır ki? Bu seçimde toplumda var olan tepkilerin hemen hemen tamamının ve buna sosyalistlerin de tepkisini eklemek gerek, saray rejiminin hem cumhurbaşkanlığında ve hem de parlamento seçimlerinde saray rejimi karşıtlığına yöneleceği nasıl kestirilemez? Bir başka yanlış açıklama-çağrı da bu konuda. Ve yanlış olduğu, verili koşullara karşılık gelmediği için haklı olarak önemsenmedi, karşılık bulmuyor.
Bir de şu ''milletvekili pazarlıkları konusu'' var. Bu konuda da doğrunun ve yanlışın ne olduğu iyice sorgulanmalı. Birincisi Kemal Okuyan da söylüyor: ''parlamentoya girmek çok önemli.'' Arkasından da ekliyor ve bir koşul ortaya koyuyor. ''ama başkalarıyla ortaklaşarak değil.'' Mealen söylüyorum, başkalarıyla ortaklaşmadan yüzde yedilik seçim barajını aşabilmek mümkün mü? Böyle bir açıklama aslında daha baştan parlamentoya girmeyi önemsiz hale getirmekten başka nasıl bir anlama gelebilir ki? Tıpkı ''Erdoğan'a karşı pozisyon alacağız ama Kılıçdaroğ'nu desteklemeyeceğiz'' gibi çaresiz ve tutarsız bir cümle kurumuş olunmuyor mu,bu yaklaşımlar?
Parlamentoya girmek elbette önemli, bunun tartışılacak bir yanı yok. Ama toplumsal alanda yeterince güçlü değilsek, hepimiz bir araya gelsek bile bu sorunu aşamayacak durumda isek sadece bu tür bir yaklaşımla parlamentoya girmemeyi daha baştan kabul etmiş olmuyor muyuz? Bu tür açıklmaların nedenlerine ve bence arka planda ne olup bittiğine hiç girmeyeceğim, bana geliyor ki, bu partide aşamadığı, bir türlü aşamadığı bir yapısal sorun var. Parlamentoya girmek bu kadar önemliyse ortaklaştığımızda hiçbir şey kaybetmeyeceğimiz ama pek çok şey kazanabileceğimiz ittifakları neden daha baştan reddedelim. Üstelik TKP çok önceleri SİP iken bu tür bir ortaklaşmayla seçime girmemiş miydi? Ve TİP, bu türden bir ortaklaşmayla, bu türden bir ittfakla seçime girip, parlamentoda sosyalizmi daha görünür hale getirmedi mi?
TKP'nin özellikle parlamento seçimlerinde olabildiği kadar benzerleriyle birlikte seçime katılmasının şöyle bir yararı olacaktır. TİP'in ittifak siyaseti m, yoksa TKP'nin seçim ittifakı mı kabul görüyor ve toplumsal alanda karşılık buluyor? Evet bu sorunun yanıtını bulabilmek için K.Okuyan'ın önerisinin bir yararı olabilir; ama bunun dışında, seçim barajını aşabilmek konusu çok çok uzak bir olasılık.
Bu ileti en son melnur
tarafından 12.03.2023- 10:50 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
TKP bu kez açık ve de seçik ve de çok net bir biçimde şunları yazdı:
''TKP, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yaptığı değerlendirmeyi de paylaşırken, Kılıçdaroğlu'na oy çağrısı yaptı. Açıklamada, "Kılıçdaroğlu için istediğimiz oy Millet İttifakı için ne bir destek ne bir beklenti olarak görülebilir. Bu oy Erdoğan’a karşı verilmekte ve Erdoğan’ın bir an önce gitmesine odaklanmış geniş halk kesimlerine 'sizi anlıyoruz, duygunuzu paylaşıyoruz' mesajını taşımaktadır"
Bu noktaya gelineceği belliydi, aksi gerçekten çok hayal kırıklığı yaratırdı, ama bugüne kadar oyalanmanın anlamı neydi? Boşu boşuna hem TKH'yi ve de TKP'li dostları şaşırtmak ve komünistçilik oynamaya yöneltmek neden?
Umudun yeşerdiği bir yerde umutsuzluk siyaseti işe yaramaz. AKP'nin tarihten silinebileceği bir süreç yaşanıyorken TKP'nin İBB seçimlerindeki hatası ''bir defalık'' da olmadı, sürdü gitti. Bu kez toplumun tepkisini çekeceği çok açık olan bir karar aldılar. Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkaracaklarını söylediler. Yanlış üzerine yanlış. Kulvar değişikliği, AKP'nin nerdeyse muhalefetle aynılaştırılması Ergenekon srecinden bu yana yapılan bir büyük hataydı ve gömleğin ilk düğmesinin yanlış iliklenmesiydi. Yanlış fark edilebilirdi, geriye dönülebilirdi, ısrar edildi. Sonrası da, sonraki düğmelerin yanlış iliklenmesine yol açtı.
(Burada TİP'e ve Erkan Baş'a kısaca değinmeliyim.TKP'nin bu kadar yanlış yaptığı ve savrulduğu bir süreçte TİP hem meclis olanaklarını kullanması, hem kişisel becerileri ve hem de -çok önemli- AKP karşıtlığının ülkenin en önemli sorunu olduğunu ve mutlak uzaklaştırılması gereğini savunan siyasetiyle çok etkili oldu ve çok ilgi çekti. Bence TKP'nin boşalttığı alana yerleşti. Ve aynı doğru siyasete asılmasıyla da etkisinin karşılığını görüyor.)
Tamamı: ''Yeni''TKP ve Kemal Okuyan siyaseti üzerine... (solpaylasim.com)
Bu ileti en son melnur
tarafından 24.04.2023- 11:10 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.